Lobbyen in Duitsland

Met tientallen jaren ervaring beschikken wij over grote kennis van Duitsland, de omgangscultuur, de sterk geregionaliseerde Duitse politiek en in het immense Duitse bedrijfsleven. Meer dan welk ander Nederlands public affairs- en lobbykantoor. Meines Holla & Partners werkt met eigen mensen in Duitsland, met ons succesvolle zusterkantoor Fuchs & Cie. en met verdere partners, zoals Berlin Global Advisors en EUTOP. Voor elk probleem wordt met de opdrachtgever de aanpak en het einddoel bepaald. En vervolgens vasthoudend uitgevoerd.

Wij voeren met u een effectieve strategie om al uw doelen in Duitsland (en Nederland) te halen

Onze aanpak

Meines Holla & Partners helpt zowel Nederlandse als Duitse ondernemingen om ondernemingsbesluiten die u in het ene land neemt mogelijk te maken in de specifieke en verschillende economische en politieke situatie in het andere land. De verschillen in politieke en economische cultuur tussen Duitsland en Nederland zijn veel groter dan vele mensen aannemen. Op basis van onze diepgaande kennis van en ervaring met het werken in beide landen kunnen wij onze opdrachtgevers adviseren omtrent hun strategische beslissingen en uit te voeren acties.

3

 Consultants met een Duitse achtergrond

De afgelopen 30 jaar heeft Meines Holla & Partners gewerkt met een sterk Duitsland-team. Onze consultants zijn werkzaam in Den Haag, Berlijn, Düsseldorf en andere Duitse steden, daar waar de belangenbehartiging het effectiefst is. Duitsland heeft een federale structuur; de regionale en lokale bevoegdheden zijn aanzienlijk. Onze mensen kennen de valkuilen bij het omgaan met beide culturen. Zij zijn van Duitse afkomst, hebben gewerkt voor Duitse ondernemingen in Nederland en hebben in beide landen gestudeerd, gewoond en gewerkt. Gecombineerd met onze werkwijze garandeert dit voor u de beste manier om vanuit het ene in het andere land succesvol te zijn.

3

Groot netwerk in de Duitse politiek en media

Door onze jarenlang activiteiten in Duitsland is ons netwerk aanzienlijk: politiek, economisch, financieel, in de wetenschap, in de media, maatschappelijk. Of het nu gaat om ministers, regionale en lokale bestuurders, politici, ambtenaren, diplomaten, bedrijvenplatforms, wetenschappelijke instituten of de media, wij schromen niet om deze contacten in te zetten. Door de sterk gedecentraliseerde politieke structuur en de districtenstelsels, federaal en in de deelstaten, is de lokale betrokkenheid van politici groot en kan politiek lobbyen voor een bedrijf in Duitsland zeer effectief zijn.

3

Inzicht in de Duitse politieke cultuur

De Duitse politiek kent vele politieke en bestuurlijke niveaus en spelers, meer dan in Nederland. De omgangsvormen in het Duitse parlement, de Bondsdag of Bundestag, zijn anders dan in bijvoorbeeld de Tweede Kamer. De Bondsraad of Bundesrat, de rechtstreekse vertegenwoordiging van de zestien deelstaten in Berlijn, heeft daarnaast aanzienlijk meer bevoegdheden in het wetgevingsproces dan bijvoorbeeld de Eerste Kamer. Maar ook de politieke bevoegdheden van de Bundesländer zijn nauwelijks vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van Nederlandse provincies. Meines Holla & Partners kent al deze onderscheidende kenmerken en weet ermee te werken.

Wij zijn hét kantoor voor uw belangenbehartiging in Duitsland

Door jarenlange ervaring en met onze Duitse consultants, beschikt ons kantoor over meer kennis van en inzicht in Duitsland en de Duitse politiek dan welk ander Nederlands public affairs- en lobbykantoor.

Z

Consultants met een Duitse achtergrond en jarenlang werkzaam geweest in Duitsland en in Nederland

Z

Groot netwerk in Duitse politiek en media

Z

Diep inzicht in de Duitse politieke en economische cultuur

Z

Samenwerking met bekende partner-kantoren

Lees meer over …

Public Affairs & Lobbyen

Coaching & Training

U

Political Intelligence & Monitoring

U

Politieke analyse bij M&A

Europa & Wereldwijd netwerk