Overijssel wil geld van het Rijk om kruispunt Bos aan te pakken. 
Maar welke strategie kies je?


 

 

Een paar tips:

Hoe krijg je minister Melanie Schultz van Haegen (infra) zo ver om een miljoentje of twaalf over te maken naar Overijssel? Het geld is nodig om de in deze provincie zo gewenste aanpak van de N35 bij kruispunt Bos te realiseren. Volgens vermaard lobbyist Corina Holla van lobbybureau Meines Holla & Partners in Den Haag moeten de Overijsselaars samen naar het Binnenhof.

Dinertje

Een luxe dinertje in een chique restaurant. Zo veel wijn als maar nodig is en vleierij. Heel veel vleierij.Wie denkt dat dit de ingrediŽnten zijn om de beleidsmakers in ‘Den Haag’ te bewegen om fors te investeren in de N35 bij Raalte, krijgt de deksel op zijn neus, denkt Corina Holla. Het Haagse bureau waar ze partner is komt op voor belangen in onder meer de defensie-sector (waaronder raketbouwers), de petrochemische industrie (bijvoorbeeld olieraffinaderijen), maar ook De Efteling maakt gebruik van de diensten van Holla’s kantoor. Ze heeft mensen op de loonlijst zoals oud-minister Ben Bot en oud D66-Kamerlid Bert Bakker.

Groep is sterker

Voor de N35-lobbyisten uit Overijssel heeft ze wel een paar handige tips. „Het zou slim zijn om metalle betrokken partijen als groep naar Den Haag te gaan. Samen sta je sterker. De gemeenten, de provincie en wellicht andere belanghebbenden zoals omwonenden of het bedrijfsleven moeten de neuzen in dezelfde richting krijgen. Weet dus ook goed wat de voor- en tegenstanders vinden.” Holla, zelf geen vreemde op het Binnenhof, denkt dat de Staten- en raadsleden wel zullen weten hoe de Haagse lijntjes lopen. „Het is eigenlijk zo simpel als wat. Je pakt de telefoon op en belt je partijgenoot die in de Tweede Kamer zit. Of je stuurt een mailtje om eens een afspraak te maken.” Maar voor het zo ver is, moet er eerst een goede strategie zijn. „Denk mee”, zegt de lobbyist. „Zorg dat je een beetje creatief bent over ideeŽn waar het geld voor die weg vandaan zou moeten komen. Verder staat veiligheid in Den Haag hoog in het vaandel. Dat zou een goede insteek kunnen zijn.”

Kamervragen

De partijen in Overijssel, zowel in de Provinciale Staten als in de gemeenteraad van Raalte, hebben het lobbyapparaat inmiddels in volle gang gezet. Vorige week waren er op aandringen van PVV-Statenlid Roy van Aalst Kamervragen van Barry Madlener aan de minister. De gemeenten Hellendoorn en Raalte nodigden VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser uit om een kijkje te komen nemen bij kruispunt Bos. En met resultaat, want ook zij stelde enkele dagen later schriftelijke vragen aan de minister over de voortgang van de N35. En D66 gaat liever zelf richting de Hofstad. Statenlid Gerrit van Hofwegen en Bert Terlouw (D66 Raalte) gaan op bezoek bij hun partijgenoot in de Tweede Kamer Wassila Hachchi. Kortom, de minister krijgt het nog druk.

Bron: De Stentor 21 januari 2016